Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a Boldogság?

2008.12.03

A Boldogság választása

A Boldogság választásaVajon mi is a boldogság valójában? Sokan foglalkoztak már és foglalkoznak napjainkban is ezzel a kérdéssel, nem csak magánemberek, hanem orvosok, kutatók, tudósok, spirituális tanítókés vallási vezetők is.
Azt hiszem, amióta az ember két lábra állt és elkezdte az „ösztönein” kívül az intelligenciáját is használni, azóta merül fel újra meg újra a kérdés: „Mi a Boldogság?”.
Lélektani szempontból talán Dr. John A. Schindler fogalmazta meg a legpontosabban, szerinte a boldogság „Olyan lelki állapot, amikor a gondolataink az idő túlnyomó részében kellemesek”.
De mikor és mitől lesznek „a gondolataink az idő túlnyomó részében kellemesek”?
Vannak, akik úgy vélik, a Boldogság egyfajta spirituális cél, vagy jutalom. Valami, amit módunkban áll elérni vagy kiérdemelni, ha életünk példájával szeretetet, vagy magas erkölcsiséget közvetítünk, és az életünket mi magunk is ezeknek az erkölcsi elveknek megfelelően éljük.
Azt mondjuk: „Légy jó, szeresd embertársaidat és jutalmad a boldogság lesz”. Vagy éppen azt, hogy „Ha egészséges leszek, és sikereket érek el bizonyos területeken, akkor majd boldog leszek”.
Pedig a Boldogságra nem rászolgálunk, nem kiérdemeljük azt. A Boldogság nem is csupán egy lehetőség a számunkra, hanem a Boldogság az ember valódi és természetes létállapota. Ugyanakkor szabadságunkban áll minden pillanatban választani, hogy megengedjük-e magunknak a Boldogságot, avagy sem.
Vagyis sokkal inkább helytálló, ha úgy fogalmazunk: „Légy boldog, és akkor jó leszel, sikeresebb, egészségesebb és önzetlenebb”.
Spinoza gyönyörűen fogalmazza meg Etika című munkájában: „A boldogság nem az erény jutalma, hanem maga az erény. Nem azért leljük örömünket a boldogságban, mert megvonjuk magunktól az élvezeteket. Éppen ellenkezőleg, mivel örömünket leljük a boldogságban, képesek vagyunk korlátozni az élvezeteket.”
Mit is jelent ez tulajdonképpen? Azt, hogy nem attól leszünk boldogok, hogy erényt és erkölcsösséget gyakorolva lemondunk a vágyainkról azért, hogy mások igényeit kielégítsük, és ettől jobbnak, szolgálatkészebbnek, szerethetőbbnek érezhessük magunkat. A Világ és az Élet természete nem ilyen, nem így működik. A Világ és az Élet természete olyan, hogy ha megengedjük magunknak a Boldogságot, és boldogok vagyunk Itt és Most, akkor világosabbá válik számunkra,, hogy kik is vagyunk, mire is vágyunk valójában. Ebben az állapotban nem érzünk késztetést arra, hogy bármilyen élvezetet hajszoljunk. Megértjük, hogy semmi szükség arra, hogy bármit is hajszoljunk, hiszen bármi is a valódi, szívünk mélyéről feltörő, őszinte, igaz vágyunk, az mind-mind rendelkezésünkre, egyidejűleg Itt és Most. És semmi más dolgunk nincs, mint, hogy boldogságunk e magasztos és tiszta állapotában kiválasszuk azt, ami az adott pillanatban a leginkább örömöt okoz számunkra.
A boldogság keresése nem önzés, nem rossz dolog. Éppen ellenkezőleg: nagyon is önzetlen és jó! Olyannyira, hogy nincs is más igaz feladatot, csakis az, hogy keresd minden pillanatban a magad igazi Boldogságát!
Belegondoltál már abba, hogy az önzetlenségtől és az önfeláldozástól várni a Boldogságot, micsoda csapda? Hát nem ellentmondás már önmagában is az, hogy azáltal akarsz boldog lenni, hogy megtagadod, és nyomorúságba húzod önmagadat? Eleve nem önzés-e már az is, hogy azért akarsz önzetlen lenni, hogy boldog lehess?
Valójában igazi Boldogságot akkor érzel majd, amikor adsz magadból valamit. Nem az önzetlen lemondás és szolgálat szándékából, hanem egyszerűen azért, mert ez a Boldogságod természete. Amikor boldog vagy, teljesen kitárod magad, és akadálytalanul, szabadon áramolhat rajtad át az, Aki valójában vagy: az Univerzum Végtelen Bősége és Szeretete. Ez a legnagyobb Ajándék, amit a világnak adhatsz! Az, ha Te magad Itt és Most Boldog vagy!
A Boldogság nem valamilyen külső feladat megoldásának, vagy valamilyen cél elérésének a függvénye! Nem is lehet az, hiszen természetéből eredően Végtelen és Szabad!
A Boldogság egyfajta szokás. A Választás szokása. Az a szokás, hogy Itt és Most azt választod, hogy BOLDOG VAGY!
Nem leszel, hanem VAGY!
Nem indokolod, hanem egyszerűen eldöntöd!
A Boldogságot nem dolgok, vagy személyek váltják ki, hanem eszmék, gondolatok, beállítódás és hozzáállás! Ezek pedig mind-mind fejleszthetők, gyakorolhatók és szabadon választhatók bármely pillanatban!
Találd meg azt az eszmét, amely felszabadít és igazi lángoló szenvedéllyel és boldogsággal tölt el, és szenteld minden pillanatban ennek az eszmének a figyelmedet!
Találj egy gondolatot, gyakorolj egy olyan hozzáállást, mely érzelmileg a magasba repít!

Válaszd az Örömöt!
Válaszd a Szenvedélyt!
Válaszd a Szabadságot!
Válaszd a Boldogságot!

Ez a természetes Létállapotod!

 

www.thesecret.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.