Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fádalom és könny

2008.01.14

"Amíg csak élsz, nem számít, mi történik, nem szabad feladni. Tovább kell élned. Erről szól minden: tovább kell élned. Az életet nem nyithatod ki, vagy zárhatod el, mint a vízcsapot, addig legalábbis, amíg meleg a véred, ver a szíved és remélsz. Igen. Tovább kell élned."

 

"Hiszen a harcban mindig az győz, aki kevésbé szeret. Aki jobban, aki nagyon szeret, az olyan, mint aki mezítelenül áll a jégverésben. Minden szó véres, nagy sebet hasít rajta és minden szó után tehetetlenebb lesz."

 

"A férfi magánya soha se tud olyan gyilkos magány lenni, mint az asszonyé. Hiszen az asszony magánya nem csak azt jelenti: magad vagy... egyedül vagy... nincs, akit szeress... aki szeressen... aki törődjön veled... aki a tiéd, hanem azt is, ilyenformát is, hogy e l h a g y t a k... e l m ú l t á l...n e m  s z á m í t a s z... Azt is, hogy semmi vagy, értéktelen vagy, mert ha nem volnál, mert ha még számítanál, bizton volna valaki, aki itt ülne veled a szemközti karosszékben..."

 

"SOHA - Borzalmas szó... Olyan, mint a halál. Ahová ez a szó lehullott, ott nem lesz többé: hátha... esetleg... lehet... mégis... talán... Ott becsapódott a kriptaajtó és az egyetlen, amit tenni lehet, amit a bezárt ajtó előtt még elhullatni lehet: egy-egy virág... egy-egy könny... egy-egy emlékezés..."

 

"Az igazi fájdalomban, az igazi elesés után nem lehet sírni. Csak nézni lehet meredten az ütések zöld foltjait, a lélek véres sebeit és imádkozni lehet a megváltó könnyért."

 

"Az igazi könnyek, a fájó, keserű könnyek a szív körül vannak. Ha ki lehet sírni őket, ha sokára is, ha lassan is, megkönnyebbül az ember. A könny elmossa a fájdalmat, lehűti a sebet, elzárja a vérzést... Ha azonban nem lehet, ha csak gyűlnek, keserednek, előbb-utóbb beléjük fullad a szív."

 

"Az asszonyi fájdalomnak csak egy orvossága van: a könny... Ezt adta Isten: menedéknek, erőnek, orvosságnak, várnak, mindennek. És az asszony, aki sír: már úton van a gyógyulás felé."

 

"Feledni csak az tud, akinek... nincs mit felednie."

 

"Van olyan fájdalom, amely olyan, mint a himlő. Csak egyszer kapjuk meg, de örökre nyoma marad."

 

"Minden ütés, amely igaz emberre hull: befelé jóságot terem. Ezért nem tud elveszni a jóság és ezért lesz minden erőszak ellenére, minden vérengzés, aljasság, lelketlenség, hálátlanság ellenére: erősebb és nagyobb. Ne bánd hát a szenvedést és ne lázadj fel ellene... Az tett emberré... és még érzőbbé... Végig... amíg élned rendeltetett."

 

"Igaz, hogy a nőt, aki a szerelembe mindig többet visz, mint a férfi, a csalódás mindig mélységesebben súlytja. De igaz az is, hogy nagyon kevés olyan elesés van, amelyből nincs felállás, ha... fel akarunk... ha igazán fel akarunk állni. És ehhez a legjobb, legerősebb mankó: a munka."

 

"Hát hol van az megírva, hogy boldognak muszáj lenni? Nem elég az, ha nem vagyunk boldogtalanok? Mert a pénzben bővelkedő és az adósságokban fuldokló között van ám egy harmadik fajta ember is. Az, akinek nincs ugyan egyetlen fillérje sem, de nincs... adóssága sem. Ez vagy te...!Örülj hát annak, ami nincs, pedig épp úgy lehetne is. Elég értelmes vagy és a szerelmi csalódásod óta megtanultad már, hogy FÖLÜLRŐL ÉS FÖLÉNYESEN NÉZD AZ ÉLETET. Tanuld meg még jobban. Egészen... Tanuld meg, hogy NEM BENNE ÉLSZ, HANEM FÖLÖTTE. Nem szenvedsz tőle, hanem szemlélődsz benne. NEM VÁRSZ SENKITŐL SEMMIT, legfőként gyerektől nem. CSAK... ÖNMAGADTÓL. Nem vágysz másra, mint amit... önmagad megszervezhetsz. Amit önmagad elérhetsz. Igen. Kis bölcsességet, asszonyom. BÖLCSESSÉGET MÉG AZ ÉRZELMI, A SZENTIMENTÁLIS DOLGOKBAN IS." 

 

 

"Minden probléma az ellenállásból származik, amikor nem fogadod el, hogy meleged van, vagy csalódtál, vagy elhagytak, vagy fáj valamid, hanem ellenállsz a tapasztalatnak, és ez feszültséget szül benned."

Sebestyén Balázs

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

connie2@citromail.hu

(Connie, 2015.05.03 07:06)

Köszönöm! :)

syekelyudvarhely

(ZSUZSA, 2015.04.30 13:41)

Nagzon szepek a verseid