Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szerelem

2008.01.14

" A SZERETLEK regényes szó, a legesleghosszabb jelentésű valamennyi között. Tartalmazza a testi, lelki, érzelmi vágyakat, amelyet most is és szüntelenül érzek irántad. Továbbá a kifejezhetetlent, a senki - mással - sosem - átélhetőt; valamint nem többet, csupán a teljes Világot."

 

"A szerelem nem birtokol, nem is bitorol. Nem szolgává tesz, hanem felszabadít. Nem gúzsba köt, hanem ünnepi csokorba."

 

"Szeretni és elveszni jobb, mint nem veszni el sosem.."

 

"Az önzetlen szerelem, mellyel egymás iránt viseltetünk, egészen addig, hogy mindketten feláldoznánk életünket a másikért, az igazi bizonyítéka számomra annak, az ember többre képes, mint az állat, akit csak önös érdekei vezérelnek. Magunkban hordozunk egy isteni szikrát, és ha úgy döntünk, hogy felismerjük, akkor életünknek értelme, jelentése, célja lesz."

 

"Ha szeretünk, akkor sohasem mi vagyunk a fontosak, hanem mindig az, akit szeretünk."

 

"A szavakban nem volt semmi, csak kedves érdeklődés, sőt a hangban sem igen, a pillantás azonban, amely a szavak fölött remegett, már beszélt annak, aki érteni tudott belőle s beszélt a különös, meleg kisugárzás is, amely az asszony egész lényét - mint szent jános bogárét a világosság - vette körül."

 

"A lezárt szem sokkal jobban lát, mint a nyitott. Látja a szájon a szájat: amelyet a nyitott sohasem láthat, látja a derékon vasbéklyóba görbült két kart: amelyre a nyitott sohasem kíváncsi, látja a mindig jobban lüktető ereket a zubbony szűk nyaka felett, a megbomlottan kalapáló szívet az aranyzsinór vagy a fehér pikégallérú kis angol ruha alatt. Mindent lát és mindent jól lát. A csukott szemet nem lehet becsapni. Annak nem lehet hazudni, magyarázkodni. Amíg a szemek a szájak találkozásánál, a lélek titkos rugóinak kényszerére lecsukódnak: a két ember között minden rendben van. A rend csak akkor kezd megbomlani, ha az egyik vagy másik szemről felemelkedik a függöny és az kíváncsian érdeklődve, lopva kémlelni kezdi a másikat. Éppen ezért ha ezt csak egyszer is meglátjátok, annak az arcán, akivel csókközelségben vagytok, ha sírva is, ha csikorgó fogakkal is, ha átkozódva is, de hagyjátok abba a csókot, különben elkezdődik a hazugság, az aljasság, a komédia. Elkezdődik minden, ami csúf, mert megszűnt az egyetlen, ami a csókot szentté teszi: a fenntartásnélküliség."

 

"A szív más, mint az ész... az egyik mérlegel, okoskodik, a másik: szeret..."

 

"A házasság még akkor is nagyon nehéz, akkor is a legnehezebb dolog, ha minden vagy a legtöbb dolog egyezik benne. Hát még akkor... ha semmi sem egyezik. Ha a születéstől a társadalmi állásig, a neveléstől az életfelfogásig, a vallástól a korig minden, minden homlokegyenest ellenkezik benne. Mert mi az alapja akkor? A szerelem? Édes angyalom, az a legingóbb alap. A legkönnyebben összedűlő  alap. Mert a szerelem is csak akkor tartós és biztos valamennyire, ha ezer mindenféle támasztja alá. Maga az érzés: kevés. Maga az érzés: pár hét, hónap, legjobb esetben év után: kihűl..."

 

"A szeretet nagyságát nem a csókok és édes szavak száma, hanem a tettek nagysága dönti el."

 

"Nem az számít, közel lakunk-e, együtt lakunk-e valakivel. Hanem az, közel vagyunk-e hozzá lélekben."

 

"Amíg az ember szerelmes, minden jó és minden szép, amit a másik csinál. Addig  nem veszi észre a hibáit, fogyatékosságait és nem látja az áldozatot sem, amelyet az ügyért hozott. Mikor azután a szerelem lanyhul, kezdi a dolgokat észrevenni. Hogy sok minden nincs jól. Sok minden nincs úgy, ahogy kellene. Az ember először küzd ez ellen az érzés ellen, ha nem is meggyőződésből, legalábbis azért, hogy önmagát igazolja. Azután erősítgeti magában, hogy ő sem tökéletes, neki is ezer fogyatékossága, hibája van. Néha el is alszik az ügy, de rendszerint felébred újra. Még erősebben. Mert ezek a dolgok minden alkalommal erősebben ébrednek. És mert a szerelem közben még jobban hűl, sőt egészen elmúlik, az elégedetlenséghez jön a fontolgatás is. Majd annak a keserű ténynek a megállapítása, hogy... nem volt érdemes."

 

"Amelyik asszony tehernek érzi, hogy szép legyen a férfiért, hogy teljesítse a kívánságait, hogy dolgokat tanuljon meg és dolgokat felejtsen el érte: az minden szó és eskü ellenére sem szeret. Annak kell a férfi élettani szükségből, anyagiak, név és még ezer minden miatt, de nem... szerelemből."

 

"Szerelem. Ahogy a szél meglebbenti a függönyt. Nem a függöny, nem a szél. A lebbenés."

 

"A szerelem kimeríthetetlen forrás. Határos a csodával, ha nem a csoda maga. Változatossága és színei vetekszenek a csillagok számával. Hasonlít a tengerhez, szépséget és fájdalmat bőven oszt. A lélek fájdalmától ne féljetek. A kín elhamvad lassan, akár a tűzrakás. Amikor eloszlik a füstje is, meglátjátok: elvezetett valahová; megerősödtetek."

 

"- Annyira szeretlek, hogy erőtlen vagyok védekezni ellene. Ha rád nézek, ugyanazt érzem, mint amikor először láttalak. Minden porcikámmal téged vágylak.

- A te létezésed tesz engem férfivá, harcossá, emberré. Általad sokkal különb lettem önmagamnál. Nélküled hét élet alatt nem élhetnék annyit, mint egyetlen napon veled. Azzal, hogy viszontszeretsz, az egész világot adod nekem, a teljes életet. Királlyá tettél!"

 

"A vágyat nem a test csinálja! A vágy a lélek ajándéka a testnek."

 

"Minden szerelem, még az égig érő is lehűl egyszer..."

 

"Akkor szeress a legjobban, amikor a legkevésbé érdemlem meg, mert akkor van rá a legnagyobb szükségem!"

 

"Nem a szépség dönti el, kit szeretünk; hanem a szerelem dönti el, kit tartunk szépnek!"

 

"A szerelem olyan, mint a kábítószer. Elõször eufóriába esel, és teljesen átadod magad az érzésnek. Aztán másnap többet akarsz. Még nem váltál függõvé, de annyira jólesett az az érzés, hogy azt hiszed, ura tudsz maradni a helyzetnek. Ha két percre eszedbe jut a szeretett lény, hát három órára elfelejted. De aztán szép lassan rászoksz, és teljesen függõvé válsz. Ekkor már három óráig gondolsz Rá, és csak két percre tudod elfelejteni. Ha nincs a közeledben, ugyanolyan rosszul érzed magad, mint a drogos, aki nem kapta meg az adagját. És ahogy a drogos képes lopni és megalázni magát, hogy megkapja, amire szüksége van, Te is bármit hajlandó volnál megtenni a szerelmedért."

 

„Ha keresed a szerelmet, nem találod, ha keresed a párod egyedül maradsz- a magány ellen mit tehetsz? Igaz tanácsot senki sem adhat neked, de ha őszintén megéled a szívedet, a szerelem rád nevet, ha bátran megéled az életed, a társad megfogja kezed.”

 

        "Szeretni nem azt jelenti, hogy a másikat szófogadóvá, hozzánk hasonlóvá, számunkra kényelmessé tesszük, szeretni azt jelenti, hogy a másikat szabadnak hagyjuk, ha kell elengedjük, és hagyjuk önmagává válni."

 Anonim

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

connie2@citromail.hu

(Connie, 2012.05.19 10:00)

Köszönöm, örülök, hogy tetszett!

C.

ksiw

(ksiw, 2012.05.18 17:19)

Nagyon szépek, nagyon tetszik és gratulálok Szerkesztőnek!